Santiago aan het Wad, Camino der Lage Landen in 2018

In 2018 organiseert Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob samen met de Stichting Jabikspaad Fryslân een camino-estafette door Nederland: de ‘Camino der Lage Landen’. Het idee hiervoor ontstond in Friesland, geïnspireerd door het feit dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa zal zijn.  Sint Jacobiparochie is voor menig pelgrim in Nederland het beginpunt van de pelgrimage, maar tijdens deze estafette door alle zestien regio’s van het Genootschap zal het Friese pelgrimsoord fungeren als eindpunt.  De tochten vinden plaats in de periode van februari tot en met juli 2018. Tijdens de estafette wordt er vanuit het zuiden van het land via drie routes naar het noordelijke Santiago gepelgrimeerd: 

 • Route West (door de regio’s Zuid-West Nederland, Den Haag, Bollenstreek/Rijnland, Amsterdam, Noord-Holland benoorden ‘t IJ en Friesland)
 • Route Midden (door de regio’s Breda/Tilburg, Rotterdam, Utrecht-Zuid/Rivierengebied, Midden Nederland, Oost Nederland en Friesland);
 • Route Oost (door de regio’s Limburg, Zuid-Oost Brabant, Den Bosch, Arnhem/Nijmegen, Oost-Nederland en Groningen/ Drenthe).

   

  Bron:
  De tekst en foto’s zijn overgenomen van webpagina www.santiago.nl/santiago_aan_het_wad ,
  en de website van: Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob


Basis voor de te lopen routes vormen de beschrijvingen uit de twee boekjes ‘Jacobswegen in Nederland’. De organisatie van de trajecten is in handen van de regio’s. De camino start op 3 februari 2018 in de meest zuidelijk gelegen regio’s van de routes. Elke daaropvolgende maand wordt het stokje doorgegeven aan de volgende regio. Elke regio heeft dus een maand de tijd om het stuk Jacobsweg door haar gebied te realiseren. Dat kan al wandelend of fietsend: regio’s bepalen zelf hoe de tocht afgelegd wordt. In juli 2018 is de laatste regio aan de beurt. De bedoeling is dat de drie routes elkaar bij aankomst op 25 juli 2018 in Sint Jacobiparochie/Santiago aan het Wad ontmoeten.

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen is er na Sint Jacobiparochie nog de mogelijkheid om door te lopen naar ons vaderlands Finisterre aan de kust: Zwarte Haan.

2018 lijkt nog ver weg, maar voor we het weten ontmoeten we elkaar op de Jacobswegen in eigen land!

Bas Brouwer.

Joost Bol, voorzitter NGSJ:
“Velen van ons hebben bijzonder goede herinneringen aan de Camino der Lage Landen ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van het Genootschap in 2011. Regelmatig hoorden we dat we nog zoiets zouden moeten doen, maar we hebben bewust gewacht op een gelegenheid die een dergelijke activiteit waardig zou zijn. We denken dat dit idee van de Friese pelgrims ter gelegenheid van ‘Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa’ de juiste impuls daarvoor is. Bas Brouwer, die ook de Camino der Lage Landen organiseerde, is bereid om deze camino vorm te geven. Onze regio’s zijn enthousiast om er weer de ‘couleur regional’ in te brengen en een aantal werkgroepen levert ook graag een bijdrage. 2018 wordt dus een jaar om naar uit te kijken!”