Agenda - 12 aug 2020

datum/tijd evenement

12 aug - woensdag

- Hele dag Feestdag Innocentius XI, paus

– Geen, -

Innocentius XI, Rome, Italië; paus; † 1689.

Feest 12 augustus.

Hij was in 1611 te Como geboren en heette Benedetto Odascalchi. Hij doorliep een glanzende carrière en stond bekend om zijn eenvoud, beminnelijkheid en armoedebeleving. In 1650 werd hij bisschop van de Italiaanse stad Novara. Tijdens het conclaaf van 1670 was hij al kandidaat voor het pausschap, maar de Fransen wisten hun zin door te drijven en de keus viel op Clemens X († 1676).

Na diens dood zes jaar later werd hij alsnog opgeroepen om de leiding van de kerk op zich te nemen. Hij noemde zich heel toepasselijk Innocentius (= ‘onschuldige’). Onmiddellijk begon hij maatregelen te nemen tegen het nepotisme in de kerk en tegen geestelijken die hun ambt op de een of andere manier onwaardig waren. Daarnaast was hij een ijverige bevorderaar van het catechetisch onderricht aan de gelovigen. Krachtig trad hij op tegen eigentijdse dwaalleren, zoals Jansenisme en Quiëtisme.

Het is mede aan Innocentius te danken dat in 1683 Wenen voor een Turkse invasie gespaard bleef. Daarnaast verdedigde hij met succes kerk en pausschap tegen de absolutistische aanspraken van de Franse zonnekoning Lodewijk (Louis) XIV. Hij werd op 7 oktober 1956 door paus Pius XII zalig verklaard.12 aug - woensdag

Sneek 09:15 Eucharistieviering

Bonifatiushuis, in de kapel, Sneek

Powered by Events Manager