Agenda - 26 okt 2020

datum/tijd evenement

26 okt - maandag

- Hele dag Gedenkdag H. Alour van Quimper, 3e bisschop Bretagne

– Geen, -

Alour (ook Albin, Allor, Allore, Alor, Alorius, Alors of Talor ) van Quimper, Bretagne, Frankrijk; 3e bisschop; † eind 5e of begin 6e eeuw.

Afbeelding Alour van Quimper
ca 1700(?). Steensculptuur.  Frankrijk, Bretagne, Tréméoc, Église Saint-Alour.

http://www.heiligen.net/afb/10/26/10-26-0500-alour_1.jpg

Feest 26 oktober.

Hij is na Corentin en Conogan de derde bisschop van Quimper en zou in functie geweest zijn van 456 tot 462. In oude boeken staat over hem te lezen: ‘Deze prelaat bewees een grote dienst aan zijn vaderland. Daarom moet zijn naam zorgvuldig bewaard worden in onze annalen. Tenminste als het waar is wat men zegt: dat hij het was die in 440 de vredesonderhandelingen tussen de Bretonners en de Romeinse generaal Aetius met succes afsloot.
In 465 nam hij deel aan het Concilie van Vannes.’

Verder weet men niet zoveel over hem. Hij zou de parochie van Tréméoc hebben gesticht. En hij komt nog voor in de legende van Sint Enéour († ca 453; feest 4 mei).

Legende.

De legende weet te vertellen dat Sint Enéour het stukje grond waarop hij woonde, had gekregen van Sint Alour. Deze had hem beloofd dat hij net zoveel land zou krijgen als zijn mank veulen in één nacht kon rondrijden.

Volgens een oude bisschoppenlijst werd hij opgevolgd door Sint Renan (of Ronan).

Verering & Cultuur
In Bretagne zijn verschillende plaatsjes naar hem genoemd: in Finistère: Saint-Alor (gem. Quimper) en Saint-Alour (Plobannalec, gem. Guilvinec); er is nog een Saint-Alor in Plésidy (gem. Bourbriac, Côtes-du-Nord).

Hij is patroon van Tréméoc (Finistère) en van Ploubazlanec (Côtes-du-Nord); ook van de parochiekerk te Ergue-Armel (gem. Quimper, Finistère).

Daar is hij vooral patroon van de paarden. Op de laatste zondag van oktober wordt er een boetprocessie (‘pardon’) gehouden. Op de vooravond van het feest worden de paarden door de priesters gezegend. Volgens de brochure geniet hij in de kapel Le Drennec te Clohars-Fouesnant bijzondere verering.

Hij wordt vaak verward met Sint Alar, soms beschouwd als een Bretonse kluizenaar, dan weer als de Bretonse variant van bisschop Eligius van Noyon († 660; feest 1 december), eveneens patroon van de paarden. Zo staat er in de brochure van de kapel Le Drennec te Clohars Fouesnant te lezen dat Sint Alor, 3e bisschop van Quimper er vanouds werd vereerd, maar op een van de vaandels staat Sint Alar afgebeeld!26 okt - maandag

Sneek 09:15 Eucharistieviering

Bonifatiushuis, in de kapel, Sneek

Powered by Events Manager