Close
Skip to content

Agenda - 10 apr 2021

datum/tijd evenement

10 apr - zaterdag

Hele dag Gedenkdag H. Michael de los Santos, trinitaniër

Michael de los Santos (ook van Barcelona, van de Heiligen, of de Sanctis) ongeschoeid trinitariër, Valladolid, Spanje; † 1625.

Afbeelding van de H. Michael de los Santos

Illustratie.

http://www.heiligen.net/afb/04/10/04-10-1625-michael_1.jpg

Feest 10 april.

Hij was afkomstig uit de Catalaanse stad Vic, waar hij op 29 september1591 was geboren. Als klein kind al bleek hij bijzonder geïnteresseerd in de praktijken van het religieuze leven. Hij deed de heiligen na van wie hij hoorde. Op zijn zesde liep hij van huis weg om zich ergens in een grot terug te trekken, net zoals de kluizenaars deden. Hij vastte, sliep met zijn hoofd op een steen, en was met zijn gedachten bij het leven en lijden van Jezus. Zijn ouders haalden hem terug, maar dat verminderde zijn ijver niet. Integendeel. Hij nam zich zelfs voor ongehuwd te blijven omwille van het Koninkrijk der Hemelen. Toen zijn vader daar eens een plagerige opmerking over maakte en suggereerde dat hij wel een lief meisje voor hem zou weten te vinden, was hij dagen van slag en trok zich terug in zijn wereldje.

Op zijn twaalfde vroeg hij om toelating bij de trinitariërs in Barcelona. Hij werd aangenomen, en oogstte bij de monniken algemene bewondering. Daags nadat hij de canonieke leeftijd bereikt had om religieuze geloften te doen, legde hij zijn plechtige professie af in de vestiging te Zaragoza: 30 september 1607.

Maar toen hoorde hij over de hervormingen die Johannes-Baptista de la Conception († 1615; feest 14 februari) in de orde doorvoerde, wat leidde tot de vorming van een nieuwe, strengere tak: de ongeschoeide trinitariërs. Onmiddellijk sloot Michael zich daarbij aan, en legde andermaal zijn geloften af, nu te Alcalà.

In zijn gebedsleven ontving hij geregeld visioenen en extases. Zozeer dat hij zelfs de bijnaam ‘extaticus’ kreeg (‘El Extatico’). Tegelijk wordt hij door zijn tijdgenoten geroemd om zijn pastorale houding. De zorg voor mensen kwam altijd op de eerste plaats; daarvoor mocht hij uit zijn gebed gehaald worden. Hij was werkzaam als zielzorger, achtereenvolgens te Madrid, Sevilla, Baeza en Valladolid . In deze laatste stad werd hij tot twee keer toe gekozen als overste. Uiteindelijk is hij daar ook gestorven.

Verering & Cultuur.
Zalig verklaard in 1779, werd hij heilig verklaard in 1862.

Patronaten
Hij is beschermheilige van de stad Vic.10 apr - zaterdag

Sneek Hele dag I.v.m. Corona geen openbare viering

Bonifatiushuis, in de kapel, Sneek

Wij steken een kaarsje op voor:

Rie Tromp-Vonk,

Jan Brouwer,

familie Brouwer-Palsma,

Annie Meijer-de Vries,

voor alle bewoners en allen die werken in de zorg10 apr - zaterdag

Blauwhuis 19:30 - 20:30 Woord- en Communieviering

aanmelden Vituskerk Blauwhuis Sint Vituskerk – Blauwhuis, Blauwhuis

Met pastor Foekema

M.m.v. het Ceacilliakoor


Powered by Events Manager