Close
Skip to content

Agenda - 6 jul 2021

datum/tijd evenement

06 jul - dinsdag

- 00:00 - 23:59 Gedenkdag H. Maria Goretti, maagd & martelares

– Geen, -

Maria (liefkozend genoemd Marietta) Goretti, Corinaldo bij Ancona, Italië; maagd & martelares; † 1902.

Afbeelding H. Maria Goretti

Feest 6 juli.

Zij werd in 1890 geboren in het Italiaanse plaatsje Corinaldo bij Ancona. Zij was een vroom meisje.

Op haar 11e jaar werd zij slachtoffer van een aanranding. Zij verdedigde zich tot het uiterste tegen haar aanvaller en moest dat met de dood bekopen.

Verering & Cultuur

Op 15 maart 1945 werd het decreet uitgevaardigd over haar martelaarschap en op 27 april 1947 werd zij zalig verklaard.

Tijdens haar heiligverklaring op 25 juni 1950 door paus Pius XII had zich een onafzienbare menigte verzameld op het Sint-Pietersplein in Rome.

Onder hen bevonden zich haar moeder, haar familieleden en zelfs haar moordenaar, die intussen op haar voorspraak in de hemel tot inkeer was gekomen.

Patronaten

Er bestaan en bestonden veel naar haar genoemde scholen en kerken.

In Zonhoven was van 1954 tot 1980 een school, opgericht door de Zusters van Liefde, die het Maria Goretti Instituut heette. Sedert 1982 zijn de gebouwen van het voormalig instituut in gebruik bij de Vrije Middenschool (VMS).

De Sancta Maria Mavo te ‘s-Hertogenbosch is vernoemd naar Maria Goretti. In de wijk Nulland in Kerkrade heeft de Maria Gorettikerk gestaan. Eind 2009 werd de kerk afgebroken. De Maria Gorettistraat bestaat er echter nog steeds.

Scholen voor katholiek basisonderwijs in Nederland vernoemd naar Maria Goretti zijn of waren onder andere gevestigd in Den Haag, Eindhoven, Enschede, Geleen, Gennep, Kamerik, Koningsbosch, Oss, St. Anthonis, St. Willebrord, Rotterdam, Reuver, Maastricht, Langeraar, Ouderkerk aan de Amstel, Sint Joost en Nijverdal (kleuterschool).06 jul - dinsdag

Sneek 08:45 - 09:15 Eucharistieviering

Sint Martinuskerk aan de Singel, Sneek

Powered by Events Manager