Close
Skip to content

Agenda - 24 okt 2021

datum/tijdevenement

24 okt - zondag

- Hele dag Gedenkdag H. Antonio-Maria Claret y Clara, stichter

– Geen, -

AntonioMaria Claret y Clará, Santiago, Cuba; stichter & aartsbisschop; † 1870.

Afbeelding Antonio-Maria Claret y Clara
ca 1910, glasschilderkunst. Spanje, Barcelona, Sta Maria del Mar.

http://www.heiligen.net/afb/10/24/10-24-1870-antonio_2.jpg

Feest24 oktober.
Hij werd op 23 december 1807 geboren in de Catalaanse plaats Sallent. Terwijl hij in zijn levensonderhoud voorzag als wever, studeerde hij voor priester.

In 1835 werd hij gewijd en werkte vooral als volksmissionaris. Hij omringde zich met priesters die zijn ideaal deelden en stichtte in 1849 de naar hem genoemde missiecongregatie claretijnen: officieel staan ze te boek als de ‘Congregatie van de Missiezonen van het Onbevlekt Hart van Maria’.

Zes jaar later kwam daar een vrouwelijke tak bij: de claretinnen, ofwel het ‘Apostolische vormingsinstituut van de Onbevlekte Ontvangenis’: de leden daarvan legden zich toe op onderwijs en opvoeding van meisjes.

In 1850 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Santiago de Cuba. Daar onderscheidde hij zich doordat hij vooral optrad als beschermer van de negerslaven. Zeven jaar later keerde hij terug naar Spanje, omdat hij benoemd was tot persoonlijk biechtvader van koningin Isabella II († 1904). Het jaar daarop kwam daar de functie bij van president van het Escoriaal, het koninklijk paleis ten noorden van Madrid. In die hoedanigheid richtte hij een vereniging op van katholieke kunstenaars en schrijvers.
Gedurende al die tijd bleef hij actief als predikant en schrijver van devote lectuur. Van hem wordt verteld dat hij de gave van profetie bezat en kon wonderen verrichten.

In 1868 moest hij uitwijken naar Frankrijk. Op 24 oktober 1870 overleed hij op weg naar het Eerste Vaticaans Concilie in Rome – in de Zuid-Franse abdij van Fontfroide bij Narbonne.

Verering & Cultuur
Zijn relieken bevinden zich in Vic bij Barcelona, werd zalig verklaard in 1934, en heilig in 1950.
Hij is patroon van spinners en wevers.24 okt - zondag

Heeg 09:30 - 10:30 Woord- en Communieviering, Pastor L. Foekema   

Sint Josephkerk – Heeg, Heeg

voor Jelle en Marie Jellesma – Jongstra;                                                         
voor Jitte en Tietsje Flapper – Jellesma.

  “ WE MOETEN IMMERS SPREKEN OVER WAT WE GEZIEN EN GEHOORD HEBBEN. “

Met dit citaat uit het boek Handelingen 4,20 voert Missio dit jaar de campagne voor Wereldmissiemaand. We worden opgeroepen om datgene wat we meedragen in ons hart naar anderen te brengen, aldus paus Franciscus. Dit keer vestigt Missio de aandacht op de jonge kerk van het West-Afrikaanse Guinee – een voormalige Franse kolonie, nu een republiek – gelegen aan de Noord Atlantische Oceaan.

En dan met name op de diocesane congregatie ‘Soeurs Servantes de Marie Vierge et Mère’ (Zusters Dienaressen van Maria Maagd en Moeder).
Ondanks het grote gebrek aan middelen vangen de ondernemende zusters kinderen op in weeshuizen en opvanghuizen. Zo krijgen ze de nodige verzorging en kunnen ze onderwijs volgen. Tevens werken de zusters aan bewustwording van vrouwen in de afgelegen dorpen.

De basis werd gelegd door de eerste bisschop, mgr. Maillat, die veel investeerde in de opleiding van catechisten. Dankzij hen werd het geloof levend gehouden in de moeilijke tijd onder de dictatuur van Touré.

Tegenwoordig heeft de kerk meer grond onder de voeten. Zo is er een nationale en diocesane caritas opgebouwd, richt ze zich op onderwijs en is actief in de gezondheidszorg. Daarvoor zijn vele middelen en voorzieningen nodig alwaar dus een groot gebrek aan is. Missio vraagt van wat wij te veel hebben te schenken aan hen die gebrek lijden. Een christelijke opdracht, een daad van gerechtigheid.

In het weekend van 23/24 oktober houden parochies wereldwijd een collecte voor MISSIO. De zusters en kinderen zullen u dankbaar zijn!24 okt - zondag

Sneek 10:00 - 10:45 PKN Viering

Antonius Ziekenhuis, kerkzaal, Sneek

Voorganger: G. Piersma24 okt - zondag

Sneek 11:00 - 12:15 Eucharistieviering

Sint Martinuskerk aan de Singel, Sneek

M.m.v. de Mannenschola o.l.v. F. Haaze, dirigent en H. de Haan, organist

Onder voorbehoud zullen zij voor ons o.m. zingen:

  • Missa IX Gregoriaans
  • Div. Gregoriaanse gezangen
  • U kennen uit en tot U leven


24 okt - zondag

Sneek 11:00 - 12:15 Eucharistieviering

Sint Martinuskerk aan de Singel, Sneek

M.m.v. de Mannenschola o.l.v. F. Haaze, dirigent en H. de Haan, organist

Onder voorbehoud zullen zij voor ons o.m. zingen:

  • Gregoriaanse Mis IX
  • Div. gregoriaanse gezangen
  • U kennen en tot U leven

Powered by Events Manager