Skip to content

31 aug - donderdag
Hele dag

Plaats:
Geen

Van


Raimundus Nonnatus mercedariër, Cardona, Spanje; martelaar; † 1240.

Afbeelding Raimundus

1954, glasschilderkunst. Frankrijk, Audierne, Église St-Joseph.

http://www.heiligen.net/afb/08/31/08-31-1240-raimundus_3.jpg

Feest 31 augustus.

Hij werd rond 1204 geboren in het Catalaanse plaatsje Portello. Op het moment van zijn geboorte was zijn moeder reeds overleden. Hij moest met de keizersnede gehaald worden. Dat verklaart zijn merkwaardige bijnaam ‘nonnatus’ (= ‘ongeboren’).

Eenmaal volwassen werd hij medeoprichter van de in 1218 gestichte orde der mercedariërs (= ’tot vrijkoop van slaven’) en zou later Petrus Nolascus opvolgen als algemeen overste van de orde.

Raimundus preekte tegen deze wantoestand en zette zijn woorden kracht bij door zich uiteindelijk zelf te verkopen om voor de losprijs anderen die in slavernij verkeerden vrij te krijgen. Zo komt het dat hij acht maanden doorbracht in afschuwelijke gevangenschap. Zijn lippen werden doorboord met gloeiende ijzers om met een hangslot verzegeld te kunnen worden. Na zijn vrijkoping in 1239 werd hij in Spanje als een held ontvangen en naar Rome uitgenodigd om kardinaal te worden. Onderweg daar naartoe stierf hij in Cardona, Spaans Baskenland, 36 jaar oud.

Verering & Cultuur
Hij werd heilig verklaard in 1681.
Hij is patroon van moeders in barensnood, van kinderen en van onschuldig veroordeelden.
In Bretagne is de oude parochiekerk van Audierne aan hem toegewijd. Kennelijk had hij daar een speciale band met de zeelui, gezien de bootjes die zijn afgebeeld tegen de buitenmuur van de kerk.

Hij wordt afgebeeld als kardinaal (rode mantel, rode schoudercape, rode kardinaalshoed), met het embleem van de mercedariërs duidelijk zichtbaar op zijn borst; een monstrans met hostie in de ene hand en de palmtak van de overwinning (zinnebeeld van het martelaarschap) in de andere; in de palm zijn nog drie kroontjes zichtbaar. Vaak heeft hij gebroken boeien bij zich en een buidel met geld; deze attributen verwijzen naar het feit dat hij zichzelf als losprijs gaf tot vrijkoop van slaven.