Skip to content

27 mrt - maandag
Hele dag

Van


Augusta van Treviso (ook van Serravalle), Italië; martelares; † ca 400.

Afbeelding H. Augusta van Treviso
ca 1990. Ingekleurde pentekening door Jules van der Horst. Nederland, Delft

http://www.heiligen.net/afb/03/27/03-27-0400-augusta_1.jpg

Feest 27 maart.

Zij was de dochter van een legeraanvoerder die afkomstig was uit de streken die wij nu met Duitsland aanduiden. Zijn naam was Matrucius. Hij leidde een van de vele barbaarse legertjes die in die tijd van alle kanten het Romeinse Rijk konden binnenvallen, omdat de Romeinse wereld in verval was geraakt. Kennelijk had deze Matrucius het vooral gemunt op christenen.

Zijn dochter, die met hem meereisde, raakte onder de indruk van de houding der christenen die door haar vader als martelaar de dood in werden gejaagd. Ze werd zelf christin. Vader was daarover zo woedend, dat hij haar eigenhandig een pak slaag gaf! Toen niets hielp, liet hij haar tussen twee bomen ophangen en onder haar een vuur aansteken, met de bedoeling dat zij de verstikkingsdood zou sterven. Het vuur werd echter gedoofd door de wind. Vervolgens werd ze op een messenrad gebonden. Dit werd onklaar gemaakt door een engel. Tenslotte werd ze onthoofd.

Afgebeeld
Ze wordt afgebeeld in koninklijk gewaad, met de martelaarspalm van de overwinning, en met een zwaard, haar martelwerktuig. Soms ook met messenrad en brandstapel.