Skip to content

14 apr - vrijdag
Hele dag

Van


Bernardus van Thiron (ook van Abbeville of van Tiron) osb, Picardië, Frankrijk; stichter & abt; † 1117.

Afbeelding H. Bernardus van Thiron
Illustratie.

http://www.heiligen.net/afb/04/14/04-14-1117-bernardus_1.jpg

Feest 14 april.
Hij werd in 1046 geboren te Abbeville en wordt beschouwd als een leerling van Robert d’Abrissel († 1117; feest 25 februari). Ingetreden bij de benedictijnen van St-Cyprien te Poitiers, was hij zo’n jaar of twintig prior in het nabijgelegen St-Savin en besloot toen als kluizenaar te gaan leven in de eenzaamheid van Craon. Maar hij was genoodzaakt terug te keren tot zijn eerste klooster, toen hij daar tot abt gekozen werd.

Toch trok hem de eenzaamheid het meeste; nu vestigde hij zich in het bos van Thiron in Picardië; daar groeide zijn kluizenarij uit tot de Congregatie van Thiron. De leden ervan verplichtten zich naast gebed vooral tot zwaar handwerk.

Legende van de wolf en het schaap
Op een dag verdwaalde een van de schapen uit de kudde van de broeder die in de communiteit als herder was aangesteld. Twee dagen later kwam een wolf opdagen, die voor even de taak van herdershond overgenomen had. Hij bracht het dier tot voor de voeten van Sint Bernardus, zonder een greintje angst voor de aanwezigheid van de andere monniken. Nadat hij zijn vredelievende missie had volbracht, verdween hij weer in het nabijgelegen bos.

Verering & Cultuur
Hij werd heilig verklaard in 1861.

Patronaten
Hij is patroon van gevangenen en draaibankarbeiders.

Afgebeeld
Hij wordt afgebeeld met een wolf die een verdwaald schaap of kalf terugbrengt.