Skip to content

23 mrt - donderdag
Hele dag

Van


Turibius de Mogrovejo, Lima, Perú; 1e bisschop van Lima; † 1606.

Afbeelding van H. Turibius
Turibio preekt. ca 1700, schilderij.

Feest 23 maart.

Eigenlijk heette hij Torbibio Alfonso de Mongrovejo. Hij werd op 16 november 1538 geboren in de Spaanse plaats Moajorga, in de provincie León. Hij was van jongs af een vroom man.

Na schitterende studieresultaten werd hij professor in de Rechten aan de universiteit van Samanca. Van daaruit werd hij benoemd tot voorzitter van de Inquisitie te Granada, en vervolgens in 1580 – op instigatie van koning Filips II († 1598) zelf –  tot eerste bisschop van de Peruaanse stad Lima. Dat was een onverwachte benoeming, gegeven het feit dat hij helemaal geen enkele wijding had: hij was leek. Na alsnog de benodigde wijdingen te hebben ontvangen scheepte hij zich in voor zijn nieuwe standplaats overzee.

Hij bleek een voortreffelijk bisschop; hij bevorderde de apostolische ijver van de missionarissen, verdedigde de kerk tegen de Spaanse overheden en kwam op voor de inlandse bevolking.

Verering & cultuur.

Hij werd in 1679 door paus Innocentius XI († 1689; feest 13augustus) zalig verklaard; zijn heiligverklaring volgde onder Benedictus XIII († 1730) in 1729.

Patronaten Hij is patroon van Perú en van de hoofdstad Lima.