Skip to content

18 dec - maandag
Hele dag

Plaats:
Geen

Van


Winnibald (ook Wunibald) van Heidenheim, Duitsland; ; † 761.

Afbeelding van H. Winnibald

Graftombe Winnibald
Duitsland, Heidenheim, abdijkerk.

http://www.heiligen.net/afb/12/18/12-18-0761-winnibald_1.jpg

Feest 18 december.

Hij werd rond 701 in het Angelsaksische Wessex geboren als zoon van twee heilige ouders: Sint Richard († ca 720; feest 7 februari) en Sint Wunna († na 710; feest 7 februari). Ook zijn broer en zus, Willibald († ca 787; feest 7 juli) en zijn zus Walburga († 779; feest 25 februari), zijn heiligen.
Met zijn vader en zijn broer ondernam hij een pelgrimstocht naar de apostelgraven in Rome. Daar werd hij ziek en bleef er achter.

Zijn vader Richard zou op de terugweg in Lucca sterven. Hij werd er in de plaatselijke kerk bijgezet en wordt sindsdien vereerd als een heilige.

Winnibald zou zeven jaar in Rome blijven om te studeren. Na zijn terugkeer in Engeland werd hij door zijn oom, Sint Bonifatius († 754; feest 5 juni) gevraagd hem in Germanië (= nagenoeg het huidige Duitsland) te komen helpen bij de verbreiding van het evangelie.

Zo stak hij met zijn broer en zus over naar het vasteland en voegde zich bij Bonifatius. Deze wijdde hem in 739 tot priester. Hij werkte in Thüringen, Beieren en Mainz. Rond 751 begaf hij zich naar zijn broer die intussen bisschop van Eichstätt was geworden. Met hun zus Walburga stichtten zij het dubbelklooster van Heidenheim stichtte. Walburga werd abdis en hij, Winnibald, abt.

Verering & Cultuur
Winnibald staat te boek als patroon van bouwvakkers en verloofden.
Hij wordt afgebeeld met staf (geeft de waardigheid van abt aan) en troffel (heeft betrekking op de bouw van klooster en kerk).