15 mei - maandag
Hele dag
Van
Primel (ook Brevel, Premel, Primael, Primaelis, Pritmael, Privel of Privelen) van Quimper (ook de Manke), Bretagne, Frankrijk; priester & kluizenaar; † ca 480.
Frankrijk, Audierne, Église St-Joseph
Feest 15 mei.
Er is een traditie die zegt dat hij van Engelse afkomst was. Hij was overgestoken naar Bretagne, en had zich gevestigd in de bossen van Cornouailles rond Quimper om er het leven van priester-kluizenaar te leiden. Volgens sommigen was hij een leerling van Sint Corentin († ca 490; feest 12 december); anderen menen dat het juist andersom was. Gezien de volgende anekdote ligt dat laatste meer vond de hand.
Op een dag kwam Corentin de heilige grijsaard opzoeken om hem raad te vragen. De rest van de dag bleven ze verenigd in gebed. De volgende dag wilde Corentin de mis opdragen, en de oude kluizenaar maakte alles in orde. Omdat ze ook water nodig hadden, ging Primel er op uit om het te halen. Maar hij bleef zo lang weg dat de bisschop zich ongerust maakte en ging kijken waar hij bleef. De oude man kwam juist in de verte aanstrompelen, moeizaam zeulend met water. Bij het zien daarvan kreeg Corentin medelijden, verrichtte een gebed, en meteen ontsprong er een bron, vlakbij de kluizenarij van zijn gastheer.
Corentin keerde terug naar Quimper, en Primel leidde tot aan zijn dood het leven van een heilige. Als sterfjaar wordt gegeven 480.
Verering & Cultuur
Naar het schijnt was er in vroeger tijden een aan hem toegewijde kapel in Quimper. Zijn voorspraak wordt ingeroepen tegen koorts.
Zijn naam is nog terug te vinden in een aantal plaatsen:
1 Primel-Trégastel (= ‘Primel-kasteeldorp’, Plougasnou, gem. Lanmeur, Finistère): plek waar Sint Primel bijzondere verering genoot.
2 Primel-Perros (= ‘Primel-heuveltop’, Plougasnou, gem. Lanmeur, Finistère); ook hier genoot Primel verering.
3 Primelin (gem. Pont-Croix, Finistère); tot op de dag van vandaag is Sint Primel de patroonheilige van de plaatselijke kerk.
4 Kerprimel (= ‘Primeldorp’; St-Thois, gem. Châteauneuf-du-Faou, Finistère).