Blauwhuis

sint-vituskerk-blauwhuis

Foto-albums

Karnavalsfiering 22 febrewaris 2020

Karnavalsfiering yn de Sint Vitus mei Prins Ferôces Goeljemoes, syn page, de garde, ried fan 11, pastor Foekema, misdinaar Mette, blaaskapel de Swalkers, St Caecileakoar en ferklaaide parochianen.
11e karnavalsfiering St Vitus (18).jpg

Vormselviering 22 september 2019

Zondag 22 september ontvingen jongeren uit Sneek en Blauwhuis van de Sint Antonius van Paduaparochie het sacrament van het vormsel van Bisschop Ron van den Hout. Het thema van de viering in de Blauwhuister Sint Vituskerk was ‘uitvliegen’. Bisschop van den Hout: “Uitvliegen betekent volwassen worden, je afvragen wat wil ik worden, hoe maak ik de wereld bewoonbaar”. Tijdens zijn preek vroeg de bisschop ook aandacht voor actuele zaken zoals de toekomst van onze landbouw en wereldvrede. Na de viering vlogen duiven uit, symbolisch de toekomst tegemoet.
DSC_0213.jpg

57e Blauhúster Túnfeest zeer geslaagd!

Ieder jaar, rond de langste dag, is er Tuinfeest in onze Pastorietuin. Dit jaar kon de Tuinfeestcommissie zaterdag 22 en zondag 23 juni rond de 1800 bezoekers welkom heten. De foto’s vertellen het verhaal Geschiedenis Wat ooit eens begon als een katholiek `onderonsje` is uitgegroeid tot een traditioneel feest op een unieke, sfeervolle openluchtlocatie. De oprichter van het tuinfeest is pastoor Lambertus Wilhelmus Vlaskamp (1905-1984). Hij wilde door middel van het feest de saamhorigheid van de katholieke gemeenschap in Blauwhuis vergroten. Hij stelde zelfs een legitimatiebewijs verplicht om het tuinfeest te beperken tot een besloten katholiek feest. De baten van het túnfeest komen ten goed aan de Sint Vituskerk en Stichting Jeugdhuis Sie-Sa. Deze stichting heeft als doelstelling het stimuleren van het jeugd- en jongerenwerk in Blauwhuis en omstreken.
Tunfeest 5.jpg

2 maart 2019 Feestelike Karnaval Fiering Sint Vitus

Sneon 2 maart 2019 belibben mar leafst 250 besiters in Feestelik Karnaval Fiering yn de Blauhúster Sint Vitus. Mei: CV de Fyfkes, pastoar Peter v.d Weide, pastor Lucas Foekema. Mistsjinners: Hedwig en Mette. Kosters: John Weel en Sicco Rypma Muzikale bydrage fan: Gelegenheidskoar o.l.v. Doeke van Wieren, Koper Kabaal, Swalkers, Sjoerd Huitema Amarins Popma Johannes Rijpma Johan Gerard Popma En '150 jier Sint Vitus' troch Sietske Huitema – Rijpma
KarnavalFiering2019 (14).jpg

Nel Popma 50 jaar lid van het Ceacilliakoor

Blauwhuis Zaterdag 27 oktober ontving Nel Popma-Hoekstra de gouden eremedaille van de organisatie voor RK Kerkmuziek vanwege haar 50 jarig lidmaatschap van het Ceacilliakoor. Pastoor Peter vd Weide speldde de medaille op, Tineke Rijpma overhandigde Nel namens de locatieraad een grote bos bloemen. Naast trouw koorlid doet Nel Popma veel ander vrijwilligerswerk voor de parochie. Na de plechtigheden was er een gezellige nazit in de pastorie. Locatiebestuur Sint Vitus.
Jubileum Nel Popma 50 jier Koar (17).jpg

Mis in kerk Westhem 9 september 2018

Pastoor Peter van de Weide trakteerde Westhem zondag vroeg op een heilige mis. Zo was er 500 jaar na de reformatie weer een Eucharistieviering in de Bartolomeus Kerk. Met ruim 70 bezoekers een mooi vol kerkje. Locatieraad Sint Vitus Blauwhuis
13.jpg

Maria Tenhemelopneming woensdag 15 augustus 2018

Reve herdacht in Greonterp Greonterp Blauwhuis | Woensdag 15 augustus is het feest van Maria Tenhemelopneming weer gevierd bij de klokkentoren van Greonterp met een Kleine Plechtigheid, rode wijn, proza en poëzie van Gerard Kornelis van het Reve. Tevens werd het leven en werk van de volksschrijver, die lange tijd in Greonterp woonde en werkte, herdacht. Citaat uit door Tijger voorgedragen brief van Reve aan J.B.W. Polak: ‘Ik zoek niet zozeer een punt van uitgang meer, maar een eindstation, een eindpunt; niet langer een huis om in te leven, maar een huis om in te sterven. Ik ben al het geoudehoer strontzat. Ik wil nu alleen nog nadenken, schrijven, me aan bespiegelingen overgeven, God aanbidden & liefhebben, & van al het doorgemaakte de balans opmaken’. Ruim 80 revianen, die van heinde en verre naar de herdenking waren afgereisd, genoten zichtbaar van de voordrachten en de sfeervolle omgeving. Na deze, alweer twaalfde, Kleine Plechtigheid was er dit jaar in de Sint Vituskerk van Blauwhuis bloemlegging en ontsteken van kaarsen bij het Maria-altaar. Vervolgens ging pastoor vd Weide voor in de Heilige Mis, die geheel in het teken stond van Maria Tenhemelopneming. Reve’s levenspartners Teigetje en Woelrat lazen de lezingen, het koor zong marialiederen zoals Salve Regina en O Sterre der zee. De nazit was in dorpscafé de Freonskip. Hier is tot en met september in de voormalige slijterij een tentoonstelling met Quotes van Reve is ingericht. Woensdag is zijn: ‘De mensen die komen kijken, krijgen met onbekrompen maat te drinken’ (Uit: Eind goed, al goed. 1965) door velen geciteerd.
04.JPG

Misdienaarsreisje 2018

De misdienaars zijn ook dit jaar weer op reis geweest. Misdienaar Marcus maakt hiervan een mooi verslag: Zaterdag 9 juli om 9:00 gingen we weg. Er waren twee rijders John en Tineke. We hadden een jongens auto want er zaten alleen maar jongens in de auto. En we moesten pastor Foekema ophalen en Mieke en Berber. We gingen eerst naar de Bonifatius kerk in Leeuwarden. De kerk was heel groot en heel interessant. en we mochten via de trappen omhoog en toen konden we over heel Leeuwarden kijken, de gids vertelde dat de toren er eens vanaf is gewaaid. Daarna gingen we naar Aqua Zoo en dat was heel leuk! Het was in de dierentuin viespeuken weekend en je kon daar ook je eigen poep kneden en nog veel meer dingen. Er waren ook bootjes en mijn favoriete dier was de ijsbeer. En toen hebben we met ons allemaal patat gegeten en een lekkere ijsje. Het was een geslaagde dag!! groetjes Marcus
013.jpg

1e Heilige Kommuny 15 april 2018

Snein 15 april 2018 hawwe 12 kommunikanten de 1e Heilige Kommuny ûntfongen. Mei tank oant Pastoor vd Weide en Pastor Foekema, koar en in tsjerke fol famylje, freonen en oare belangstellenden. It is in plechtige feestelike feestelike fiering wurden. Lokaasjeried Sint Vitus Blauhús
13.JPG

Blauwhuis | Woensdag 14 maart 2018 parochie-avond in de pastorie.

Met ruim 40 belangstellenden. Welkom door Tineke Rijpma, presentatie jaarcijfers door Jan Kuipers, Jaarverslag en programma Jubileum 150 jaar Sint Vitustsjerke en kerkhof door Sicco Rypma. Na de pauze verzorgde Broer Witteveen een Presintaasje over de Stichting van der Weij Fonds. ‘De Stichting beheert de nalatenschap van de Blauwhuister familie vd Weij’. Iets over 22.00 uur was het tijd voor de borrel.
Parochyjûn2018 (7).jpg

Palmpasen 2018

Op zondag 25 maart was er een Palmpasen viering in onze kerk. Net als vorige jaren liepen de kinderen met hun mooi versierde Palmpasenstokken in een stoet naar de kerk. Pastor Foekema haalde hen van het schoolplein op en liep met hen naar de kerk, waar de viering was.
2.jpg

Misdienaarsreisje 2017

Op zaterdag 8 juli zijn onze misdienaars weer op stap geweest. Als dankjewel voor hun inzet het afgelopen jaar zijn pastor Foekema en Tineke met hen naar pretpark Drouwenerzand geweest. Hier hebben ze een leuke en gezellige dag beleefd.
13.jpg

Afsluitviering Catechese 13 mei 2017

Op zaterdag 13 mei was er de afsluitviering van de derdejaars Catechesegroep. Zij hebben 3 jaar lang samen met de ouders verschillende thema's omtrent het geloof, de bijbel, de kerk en het 'leven' besproken. Deze periode werd afgesloten met een feestelijke viering. Amarins, Femke, Lútsen, Reina, Mart, Hidde en Johannes hielpen pastor Foekema met deze mooie dienst. Muzikaal werd de viering ondersteund door het Caecilia koor en ook Amarins en Hidde verzorgden een mooi nummer.
01.JPG

Gezinsviering 2e Paasdag 2017

Op 2e Paasdag was er een gezinsviering in onze kerk, met na afloop eieren zoeken in de pastorietuin voor de jeugd. Buiten was het koud, maar binnen was het lekker warm. Hier stond de koffie klaar en voor de kinderen natuurlijk ook iets lekkers.
04.jpg

Sint Maartenviering 11-11-2016

Sint Maartenviering vrijdag 11 november Sint Vituskerk Blauwhuis. Met pastor Teake de Wolff en heel veel zingende kinderen met lampions.
04.jpg

Viering in de pastorie, zondag 16 oktober

Het is alweer herfst en buiten wordt het alweer wat kouder. Tijd om ook in de kerk de kachel weer aan te zetten. Maar daar zat zondag het probleem, deze werkte niet! Daarom werd besloten om de viering in de pastorie te houden.
04.jpg

Openluchtviering en vrijwilligersfeest 11 juni 2016

Zaterdagavond 11 juni kwamen we bijeen voor een mooie openluchtviering in de tuin van de pastorie. Deze viering werd voorgegaan door ons pastoraal team, pastoor van der Weide en pastor van Beek. Na afloop van de viering was er een feestje voor de vrijwilligers, om hen te bedanken voor hun inzet van de afgelopen jaren. Het was een gezellige avond.
21.JPG

Goede Week 2016

Tijdens de Goede Week waren er een aantal vieringen speciaal voor kinderen. Zo was er de Palm Pasen viering, waar de kinderen in optocht naar de kerk kwamen met hun versierde Palmpasenstok. Tweede Paasdag was er een gezinsviering. Zoals gebruikelijk mochten de kinderen na de viering eieren zoeken. Normaal gesproken liggen de eieren verstop in de tuin van de pastorie, maar omdat het zulk slecht weer was had de Paashaas ze ditmaal in de pastorie verstopt.
13.jpg

Meet & Eat in Blauwhuis

Een hele bijzondere ontmoeting zaterdag 12 december in de pastorie van de Sint Vituskerk in Blauwhuis. Met dan aan de groep fleurige gasten uit Syrië, onze top-kok, tolk Muataz, chauffeurs, vrijwilligers, google translate, gastvrije St. Vitusparochie en natuurlijk de organisatie van Meet&Eat in Leeuwarden. Na het eten hebben we kaarsen aangestoken bij het Maria-altaar (foto's). Enkele reacties: "Weromreis wiene de gasten yn alle trije auto's stil of se sieten te sliepen. " "We ha goed en fleurich ofskeid nommen. Wat binne wy dan ryk." "Goed bekomen van dit initiatief! Toch bijzonder met zo'n grote club om de tafel in BLAUWHUIS !" "Mooi ,jong en oud en fijn de tolk! Wat mij betreft voor herhaling vatbaar?" "Het was inderdaad heel bijzonder! En, wat mij betreft, zeker voor herhaling vatbaar! Mooi dat ik daarbij mocht zijn." Organisatie, Caritas Sint Antonius van Padua Parochie (Blauwhuis, Heeg, Reahûs, Sneek)
04.jpg

Inwijding Columbarium kerkhof Blauwhuis

Op zondag 8 november is het columbarium op de begraafplaats van Blauwhuis ingewijd door pastoor van der Weide. Dit gebeurde na de viering. De urnenmuur is ontworpen door Bouke Hobma.
04.JPG

Misdienaarsreisje 2015

In de herfstvakantie zijn onze misdienaars weer op reis geweest, als dankjewel voor hun inspanningen van het afgelopen jaar. Het reisje ging dit jaar naar pretpark Walibi, waar ze een leuke en gezellige dag hebben gehad, samen met Tineke en Berber
04.JPG

Afsluiting restauratie Buitenschil met spektakel op de steigers

Op zaterdag 24 oktober was er in de pastorietuin van de Sint Vituskerk een theatraal evenement ter gelegenheid van het afsluiten van de restauratie van de buitenschil. De gasten werden warm ontvangen met muziek van de trekzak-club, gevolgd door een woord van welkom. Diverse muzikale optredens volgden, afgewisseld met een 'lokaal sjoernaal' met als afsluiter het letterlijke hoogtepunt van de avond: het onthullen van de windvanen op de toren van de pastorie. Na deze onthulling volgde nog een gezellig samenzijn in de pastorie.
58.JPG

Carnavalsviering 14 februari 2015 in Blauwhuis

Op 14 februari kwam Arjen Jellema naar onze kerk, om voor de eerste maal een Eucharistieviering te leiden in Blauwhuis na zijn priesterwijding. Het was weer een mooie viering, mede dankzij de medewerking van de Fyfkes, het gelegenheidskoor onder leiding van Marijke Adema, het Combo en de Swalkers.
01.JPG

Koor jubilarissen gehuldigd.

Op zaterdag 15 november 2014 zijn Gretha van der Meer, Mieke Dooper, Minke Witteveen en Teatske Hobma in onze Sint Vtiuskerk gehuldigd voor vijftig jaar zingen bij het Sint Ceaciliakoor. Nel Popma werd in het zonnetje gezet voor 45 trouwe jaren en Willem Altena voor 25 jaar. Pastoor van der Weide reikte de jubilarissen de gouden speld van de Gregoriusverening uit.
02.jpg

Afscheidsviering pastor Jellema, 28 september in de Sint Vituskerk te Blauwhuis

Na zijn wijding tot diaken op 20 september nam pastor Drs. Arjen Jellema afscheid van de Sint Antonius van Padua parochie. Na zeven jaar als pastoraal werker actief te zijn geweest in onze parochie, gaat hij nu naar Groningen om zijn werk voort te zetten. Ter ere van zijn afscheid werd er een gezamenlijke viering gehouden op zondag 28 september in de Sint Vituskerk te Blauwhuis. Aan deze viering werkten vele parochianen uit alle vier de locaties mee, ook waren er velen gekomen om de dienst bij te wonen en persoonlijk afscheid van pastor Jellema te nemen.
03.JPG

Misdienaarsreisje 2014 Blauwhuis

Op zaterdag 28 juni vertrokken alle misdienaars voor hun welverdiende reisje naar Drouwen, voor een dag vol vertier in pretpark Drouwenerzand. Pastor Jellema, koster John Weel, Tineke Rypma en Nellie van der Meulen waren ook mee.
13.JPG

Jongerenviering 2014 in de open lucht Blauwhuis

Ieder jaar organiseert onze locatie een viering voor en door jongeren. Dit jaar was er de medewerking van de jongeren van keet "Bonekamp" en de band Sparkless. Deze viering vond op zondagavond 1 juni plaats in de pastorietuin.
Jongerenviering 13.JPG

High Tea in de pastorietuin 1 juni 2014 Blauwhuis

Op zondag 1 juni was er in de tuin van de pastorie een heuse Teaparty, voor alle 55 plusser uit Blauwhuis en omstreken. Met hulp van de jongeren uit onze parochie werd er genoten van heerlijke hapjes en natuurlijk een lekker bakje thee. Hieronder vindt u een fotoreportage van deze gezellige middag:
Hightea 13.jpg

Palmpasen Processie zondag 13 april 2014 Blauwhuis

Zondag liep er een bonte stoet door Blauwhuis. Voor het eerst liepen de kinderen van de Sint Gregoriusschool in een processie met hun mooi versierde Palmpasentokken naar de Kerk. Met in hun midden een heuse ezel! Tijdens de viering werd er gezongen door het Sint Gregoriuskoor. Van de processie en de viering zijn de volgende foto's gemaakt:
13.JPG

Openingsviering Sint Antonius van Padua parochie op 6 april 2014 in Blauwhuis

Op zondag 6 april vierden we met de locaties van Sneek, Heeg, Reahûs en Blauwhuis dat we per 1 januari gefuseerd zijn tot één parochie. In een volle Sint Vituskerk beleefden we de Eucharistieviering die o.a. werd voorgegegaan door bisschop de Korte, pastoor van der Weide, pastoor Zeinstra en pastor Jellema en met medewerking van vele koorleden en misdienaars uit alle vier de locaties. Na afloop was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een bakje koffie/thee en een hapje en een drankje. Hieronder ziet u een foto-verslag, gemaakt door onze fotograaf Sicco Rypma.
6 april 14.jpg

Misdienaars-/Valentijnsviering 2014 Blauwhuis

Op zaterdag 15 februari was er weer de jaarlijkse misdienaarsviering. Alle misdienaars van locatie Blauwhuis kwamen 's middags al samen in de pastorie om er een leuke middag en avond van te maken. Zoals gebruikelijk wordt er gezamenlijk gegeten en nog eens besproken wat er allemaal in- en rond de vieringen van de misdienaars verwacht wordt. 's Avonds was er een speciale Valentijnsviering waaraan alle 11 misdienaars meewerkten. In deze viering werd het verhaal van Valentijn, bisschop van Terni, door hen uitgebeeld. Hieronder een foto-verslag van de viering:
Misdienaarsviering 2014 (13).JPG

Rommelmarkt 14 juni 2013 Blauwhuis

De rommelmarkt die we hebben gehouden op zaterdag 15 juni in de pastorietuin is een groot succes geworden. Door vele vrijwilligers is er hard aan gewerkt om er een leuke dag van te maken. Er was van alles te koop en te doen, en voor jong en oud. Ondanks een fikse regenbui waren er de gehele dag door veel bezoekers in de tuin. We willen iedereen bedanken die ons hebben geholpen! De opbrengst van deze dag is maar liefst € 7.500,00! Hieronder vindt u een impressie van de voorbereidingen en de dag zelf:
13.JPG

Misdienaarsreisje 2013 Blauwhuis

Mistjinnersreiske 2013 Alle misdienaars zijn ook dit jaar weer beloond voor hun werk met een misdienaarsreisje. Thea Witteveen schreef een verslag: "Sneon 25 maaie hieden we it mistjinnersreiske. Dit kear binne nei duinezathe wist yn appelsgea. D'r wieden mear dan 400 mistjinners by elkoar en er wieden 100 beglieders. We binne begûn mei in fiering yn in grutte seal. Nynke Witteveen en Nora Altena moesten dér mei mistjinje. Der wie hiel folle te dwaan yn it park en koest ek mei in speurtocht mei dwaan, dèr hieden Hanna, Merel, Nynke W, Nora, Brecht, Nynke H, en Domien in priis mei wûn. Fjidders ha we in hiele leuke middei hân. De dei wie samar foarby. De mistjinners wolle eltsenien betanje dy ús in bydrage jûn ha."
Mistsjinnersreiske 02.jpg

Dodenherdenking 2013 Blauwhuis

Op zaterdag 4 mei stonden we stil bij alle mensen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. Dit deden we in een bijzondere dienst met medewerking van o.a. de fanfare, het st. Ceacilia- en gelegenheidskoor. Na deze dienst werd er een glas-in-lood raam onthuld met daarop de afbeelding van oud Blauwhuister, Pastoor Jan IJsbrand Galama en Pater Titus Brandsma. Het raam hangt nu definitief achterin de kerk. Na afloop kon er koffie gedronken worden in de pastorie.
dodenherdenking 4.jpg

Yn it spier foar de toer fan Blauhús

Op een aantal woensdag ochtenden komen er dames samen in de pastorie om te handwerken. De kunstwerkjes die zij maken worden verkocht op de rommelmarkt van 15 juni. Meer informatie vindt u elders op de site. Hieronder een indruk van de handwerkochtenden:
breien 04.jpg

Restauratie toren Sint Vituskerk Blauwhuis

In het najaar van 2012 is onze kerktoren geïnspecteerd door de Monumentenwacht. U herinnert zich vast nog wel de abseilende mannen die langs de toren naar beneden daalden. Tijdens deze inspectie is gebleken dat er veel slechte plekken zijn in het voegwerk. Om dit te herstellen moet de toren volledig in de steigers worden gezet. Naast het opnieuw voegen, zijn we ook van plan om schilderwerkzaamheden te verrichten boven in de toren. Afgelopen maandag, 27 mei, zijn ze begonnen met het opbouwen van de steigers. Tijdens de rommelmarkt op 15 juni is er gelegenheid om via deze steigers de toren te beklimmen!
31585214f96d77a1a80bff4e55c2f314~toren%205.jpg

Paaseieren verven in de pastorietuin Blauwhuis

Op zaterdag 19 april kwamen er kinderen naar de pastorie om eieren te verven. Omdat het zulk mooi weer was werd er besloten om dit in de tuin te doen. Het werd een gezellige boel! De eieren zijn op tweede paasdag verstopt in de tuin, na de viering mochten de kinderen ze zoeken.
image.jpg

zondag 5 april, 1e paasdag

Op zondag 5 april was het 1e paasdag, in de kerk was een gezinsviering onder leiding van pastor van Beek. Het was een mooie viering, waarin pastor van Beek met alle kinderen voor op het altaar een mooi verhaal vertelde. Tijdens de viering werd het bedrag bekend gemaakt dat de kinderen opgehaald hadden met de Vastenaktie op school, € 480! Na afloop mochten de kinderen paaseieren zoeken in de pastorietuin terwijl er in de pastorie koffie gedronken kon worden.

Afsluiting jongerencatechese

Op zaterdag 30 mei was er een afsluitende viering voor de oudste catechesegroep, m.m.v. het gelegenheidskoor. De jongeren Nora, Brecht, Rianne, Harm, Domien, Nynke, Berber en Fardau hebben de afgelopen 3 jaar catechese gevolgd onder begeleiding van hun ouders, pastor Jellema en pastor van Beek.
Er zijn verschillende dingen over het geloof aan bod gekomen tijdens deze 3 jaar, zoals de sacramenten, het oude en het nieuwe testament en er zijn leuke activiteiten gedaan. Zoals een speurtocht door de kerk en later over het kerkhof.
Samen hebben ze dit afgesloten in een viering met als thema “Jezelf worden”.
Na afloop was er voor hen en hun ouders koffie in de pastorie.