NIEUW: KRUISWEG-WANDELING DOOR SNEEK

Kruiswegwandeling Sneek
langs de 14 staties
6 maart t/m 20 april 2019

Vanaf Aswoensdag 6 maart t/m Paaszaterdag 20 april 2019 kunt u een Kruisweg-wandeling maken door Sneek. Het is de 1e Kruiswegwandeling in Noord-Nederland langs veertien kruiswegstaties die op veertien verschillende plekken in het centrum van Sneek te zien zijn.

Het woord statie is afgeleid van het Latijnse woord statio dat het staan of stilstaan betekent.
Bij elk schilderij staat een kort stukje tekst oftewel een overdenking over de vraag wat vandaag de dag de lijdensweg van Jezus voor mensen betekent. De staties zijn kopie├źn van de staties in de Sint Martinuskerk aan de Singel.
De wandeling begint in de hal van het Bonifatiushuis, Jachthavenstraat 28 te Sneek en leidt u langs dertien andere bijzondere plekken in de stad.
Het eindpunt is in de Sint Martinuskerk, Singel 62 te Sneek.

Het idee voor deze wandeling komt uit Volendam alwaar de familie Kras eigenaar is van 150 jaar oude voormalige kruiswegstaties van de Sint Vincentiuskerk. In de Tweede Wereldoorlog zijn deze staties uit de kerk verwijderd omdat er toen een nieuwe kruisweg geplaatst werd. Omdat ze tot het Volendammer erfgoed behoren was het de uitdrukkelijke wens van de familie Kras dat ze ook in deze tijd een functie hebben. En zo zijn ze daar al voor de vierde keer op 14 plaatsen te zien in de zes weken als voorbereidingstijd op Pasen. Wandelend door Volendam kan men kennisnemen van de afbeeldingen op de staties en van de teksten die erbij staan.

Boekje met teksten en routebeschrijving

U kunt de kruiswegwandeling door Sneek maken aan de hand van een boekje waarin de staties, de teksten en routebeschrijving staan. Daarbij staat ook vermeld of de locatie rolstoelvriendelijk is, er een toilet of een lift aanwezig is. Op alle locaties zijn de genoemde boekjes (gratis) voorhanden. U kunt de route individueel of met meerderen lopen.

Veel dank aan allen die dit mogelijk maken waaronder de sponsoren en alle locaties die zo spontaan hun medewerking hebben verleend. Hopelijk is deze kruiswegwandeling voor velen een steuntje in de rug om te blijven strijden voor een samenleving waarin oog is voor hen die lijden zoals vluchtelingen, eenzamen en vult u maar aan. Wie weet haken mensen zo in om te werken aan een wereld waarin een goede toekomst is voor onze kinderen en kleinkinderen.