Pastoraal Woord 2 maart 2019

Pastor Lucas Foekema

JELLE

Onze kat is ziek. Een vechtpartij met een andere kat of misschien wel een hond. We hebben het niet gezien. In ieder geval, hij kon nauwelijks meer lopen en viel zelfs van de vensterbank. Z’n achterpoot was helemaal dik. En als Jelle (zo heet hij) iets mankeert dan is iedereen er thuis wat van af. Toen het alleen maar erger werd, gingen we naar de dierenarts. En daar zat hij zo zielig ineengedoken. Inmiddels heeft hij antibiotica en ligt hij de hele dag boven. Moeten we hem zelfs op de kattenbak zetten en eten voor z’n neus houden. En een voor een komen de familieleden naar boven: op audiëntie bij de poes. Je doet wat om zo’n beestje er weer bij te krijgen.

Gek eigenlijk. Hoe wij met onze dieren omgaan. Ik dacht ook aan de dieren in de Oostvaardersplassen en de discussie over de wolf in Nederland. Dat verhaal van Sint Franciscus en de vervaarlijke wolf van Gubbio past er eigenlijk ook wel mooi bij. Franciscus, voor wie mensen maar óók de dieren broeders en zusters waren. Hij zag ik elk schepsel de liefde van God.

De vastentijd breekt weer aan. Dat is toch echt een tijd om je weer even bewust te worden van al die lijntjes die er zijn tussen jou en je medemens, tussen jou en de natuur, en alle dieren en planten. We zijn er deel van en we mogen er goed voor zorgen. Alleen; doen we dat altijd? Psalm 8 en dan de beurtzang van Huub Oosterhuis vind ik altijd zo mooi: ‘Heer onze Heer, hoe machtig is uw Naam, allerwegen op aarde. Schapen en runderen, alles en alles en ook de dieren in het vrije veld, de vogels van de hemel, de vissen van de zee, al wat er wandelt op de paden van het water. Heer onze Heer…..’.

Maar ik begon met onze kat Jelle. Helaas komt de kat er niet zo goed van af in de christelijke symboliek. In de middeleeuwen werd hij vaak in verband gebracht met het kwade. En kreeg hij zowat overal de schuld van. Je ziet de kat dan ook nauwelijks op religieuze schilderijen. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Leonardo da Vinci heeft een prachtige tekening: Madonna met kind én kat (afbeelding). Er is een uitspraak van da Vinci: ‘Zelfs de kleinste kat is een meesterwerk’. En ook Rembrandt heeft een tekening van Maria met het kind op haar schoot en….een kat die speelt met haar rokken. 

Een kat heeft negen levens zeggen ze wel eens. Onze Jelle zal er ook wel weer bovenop komen, en dan wordt hij daarna natuurlijk nog eigenwijzer dan hij al is.

Pastor Lucas Foekema