Skip to content

RK Kerkhof Sneek

RK Begraafplaats Leeuwarderweg Sneek

bron bovenstaande foto: Sneker Weerman Dirk / Sneek, su het ut weest!

Het kerkhof, de kapel, de calvarieberg en het toegangshek aan de Leeuwarderweg 83 te Sneek vormen tezamen een rijksmonument. Het complex werd geopend in 1892 op een destijds ver buiten de stad gelegen terrein tussen de Leeuwarderweg en de Zwette. De poort, doodgraverswoning en kapel zijn naar ontwerp van Cuypers’ leerling J.W. Boerbooms (1849-1899). Kruis en de afbeeldingen van Maria en Johannes zijn van atelier Du Croo uit Roermond. 
In 1998 is het kerkhof uitgebreid.

Rijksmonumenten

Kapel

De kapel op de begraafplaats staat in de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats en is gebouwd in 1892 in neogotische stijl. De luidklok (anno 1740) van de kapel is afkomstig van de in 1842 afgebroken Oosterpoort te Sneek.
Boerbooms ontwierp de kerkhofkapel voor de Sint-Martinusparochie te Sneek, de geboortestad van zijn vrouw.
In 1990 is de kapel volledig gerenoveerd
Sinds 1992 is er in de kapel ook een columbarium ingericht en sinds de restauratie in 1995 herbergt deze kapel enkele glas-in-loodramen uit de gesloten Sint Martinuskerk te Foxham . 

Calvariegroep

Ook de calvarieberg is aangesteld als rijksmonument. De beeldengroep is gemaakt in 1893 door atelier De Roo.
In de berg liggen de grafstenen van deken Th. Brouwer (overleden in 1905), pastoor A.A. van Eyndhoven (uit Heeg), pastoor B.T. Stoverinck (overleden in 1930) en deken J. v. Galkom (overleden in 1964).


Administratie van het kerkhof: klik hier

Foto’s:
Sneker Weerman Dirk / Sneek, su het ut weest!
-De Rooms Katholieke Begraafplaats te Sneek, door H.A.M. Andela
en Wikipedia (Harmendewind)