“Wat is de betekenis van het getal 7 in het werk van Pierre Cuypers”?
Die vraag kreeg Ridsert Hoekstra donderdag 27 februari tijdens zijn lezing over architect Pierre Cuypers,
voor zo’n 40 belangstellenden in de pastorie van Blauwhuis.
Hoekstra schrijft:
Met veel genoegen denk ik terug aan de avond die ik in het belangstellend gezelschap in de pastorie van de St. Vituskerk te Blauwhuis mocht doorbrengen.
Een van de vragen die na afloop van mijn voordracht werd gesteld had betrekking op de betekenis van het getal 7 in het werk van de architect Pierre Cuypers. Ik moest het antwoord schuldig blijven en beloofde mijn kennis eens te vermeerderen door Bernadette van Hellenberg Hubar te raadplegen. Zij is de kunst- en architectuurhistoricus die zich het meest van allen heeft verdiept in de symbolische aspecten van het werk van Cuypers. En de vraag naar de betekenis van het getal 7 in zijn werk behoort tot het domein van de symboliek.
Het werk van Cuypers heeft al basis een groot respect voor de grondbeginselen van verhouding, maat en vorm. De primaire vormen nemen in zijn werk de belangrijkste plaats in, te weten, cirkel, vierkant en driehoek. Veel van Cuypers werk is te begrijpen als een toepassing van deze vormen. Daarbij heeft de cirkel de symbolische waarde van de volmaakte eenheid, de driehoek verwijst naar het allerhoogste en het vierkant vertegenwoordigd de aardse ordening. Het getal zeven wordt gevormd door vierkant en driehoek samen te brengen.
Bernadette van Hellenberg Hubar heeft over het gebruik van deze basisvormen in de architectuur een helder artikel geschreven dat ik hierbij graag wil aanbieden:
Nogmaals mijn dank en met vriendelijke groet,
Ridsert Hoekstra